0265-455.112      0265-455.028

  bahnea@cjmures.ro

Bahnea, mai demult Bachnea (în dialectul săsesc Bachnen, în germană Bachnen, Bachen, în maghiară Bonyha sau Szászbonyha până în 1898) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Mureș, Transilvania, România.

Bahnea se găsește la 16 km de Târnăveni, pe cursul râului Târnava Mică, și la 26 km față de reședința de județ Târgu Mureș.

Una din primele atestări documentare ale localității Bahnea este găsită în anul 1291, aceasta fiind menționată în unul de documentele emise de către Roland Borșa, voievod al Transilvaniei pe vremea aceea, și legate de o neînțelegere a lui Grigore „comite de Bahnea” cu privire la o bucată de pământ denumită Cubli, locația și denumirea acestui teren fiind cel mai probabil anterioară acestui an.

În perioada cuprinsă între anii 1315 – 1335 este amintită sub denumirea de Bohna, Saceros de Vahya sau Bachnea, ca mai târziu să apară și sub denumirea de Bahnya (în traducere Târgul Bahnea)

În cea de a doua jumatate a secolului al XI-lea, Regatul Maghiar începe cucerirea, în mod sistematic, a Transilvaniei, iar pentru consolidarea acestei acțuini în fața amenințărilor de la est și sud cât și pentru dezbinarea micilor voivodate românești formate, colonizarea a fost făcută în prima fază prin secui și sași. Mărturia prezenței sașilor în această localitate este scoasă în evidența de către două dovezi: prima dovadă – prezența bisericii reformate care la început a fost de confesiune catolică și construită de sași; a doua dovadă – mai multe forme de nume de familie intâlnite și acum în sat cu origine germanică (Meder, Jager, Schuster etc)